Dostupna je brošura na temu javne nabave hrane za održive prehrambene sustave i zdravu prehranu

Održiva javna nabava hrane (PFP) predstavlja ključnu promjenu u igri za transformaciju prehrambenih sustava. Može donijeti višestruke društvene, ekonomske i ekološke koristi prema održivim prehrambenim sustavima za zdravu prehranu.

Ova publikacija ima za cilj pridonijeti boljem razumijevanju, širenju i korištenju PFP-a kao razvojnog alata, posebno u slučaju programa školske prehrane.

U dijelu 1, istraživači, kreatori politika i razvojni partneri mogu pronaći dokaze o tome kako se PFP može koristiti kao razvojni alat i pružiti višestruke koristi za više korisnika.

Smatra se da PFP može osigurati tržište za lokalne i male poljoprivrednike, promicati očuvanje i održivo korištenje agrobioraznolikosti te poboljšati prehranu i zdravlje djece i zajednica.

Dio 2 ove publikacije, predstavlja daljnju analizu instrumenata, pokretača i prepreka za provedbu PFP-a. Također pruža studije slučaja s lokalnim, regionalnim i nacionalnim iskustvima iz Afrike, Azije, Europe te Sjeverne i Južne Amerike.

Ova je publikacija rezultat je trogodišnjeg procesa, suradnje između FAO-a, Bioversity Internationala i Federalnog sveučilišta Rio Grande do Sul (Brazil) i doprinosa preko 100 autora, uključujući akademike, osoblje Ujedinjenih naroda i praktičare, uključujući kolege iz programa SPP.

Brošura se sastoji od dva dijela i 36 poglavlja koji pokrivaju iskustvo iz 32 zemlje Afrike, Azije, Europe te Sjeverne i Južne Amerike.

Nadamo se da ova publikacija može doprinijeti boljem razumijevanju, širenju i korištenju javne nabave hrane kao razvojnog alata i kao ulazne točke za transformaciju prehrambenih sustava.

Brošura je dostupna ovdje:

PODIJELI: