EU Ecolabel za poslovne subjekte

Koji su benefiti EU Ecolabel oznake za poslovne subjekte?

EU Ecolabel je službena eko-oznaka Europske unije (EU) kojom se označavanju „zeleni“ proizvodi i usluge tj. oni koji imaju manje nepovoljan utjecaj na okoliš tijekom životnog ciklusa u odnosu na istovrsne proizvode i usluge. Namijenjen je proizvodima koji se stavljaju na tržište EU.

Znak EU Ecolabel je dokaz da proizvod ili usluga udovoljavaju visoko propisanim standardima zaštite okoliša.

EU Ecolabel spada u Tip I eko-oznaka i deklaracija prema normi EN ISO 14024:2000 jer je transparentan, obuhvaća životni ciklus i ima neovisni sustav verifikacije.

Krajnji je cilj ove eko-oznake smanjiti negativan utjecaj potrošnje i proizvodnje na okoliš, zdravlje, klimu, na potrošnju resursa i energije te potaknuti odgovorno ponašanje prema okolišu.

S više od 83.000 proizvoda i usluga na tržištu, EU Ecolabel je prepoznat u cijeloj Europi. Ako želite plasirati na tržište svoje zelene proizvode, EU Ecolabel je pravi izbor!

Razlozi zašto zatražiti EU Ecolabel oznaku

  • Na B2C razini, povećana svijest o prednostima ekološki prihvatljivih proizvoda stvara povoljnu klimu za zeleno tržište jer potrošači sve više vode računa o kupnji ekološki prihvatljivih proizvoda. EU Ecolabel olakšava potrošačima izbor u korist vašeg proizvoda jer je EU Ecolabel pouzdana i prepoznatljiva oznaka u cijeloj EU.
  • Javni naručitelji na B2B razini suočeni su sa sve većim pritiskom da rade s proizvođačima proizvoda koji nose eko oznake u skladu s ISO 14024 (Tip I) kako bi zadovoljili zahtjeve nabave. Budući da shema uključuje provjere usklađenosti od strane neovisnih, kvalificiranih certifikatora, EU Ecolabel može biti ključ za otvaranje novih poslovnih prilika.
  • Unutar procesa provjere jesu li vaši proizvodi u skladu s kriterijima EU Ecolabel, možete pronaći načine za optimizaciju svojih proizvoda i proizvodnih procesa. To će povećati profitabilnost i ugled vaše tvrtke i istaknuti vaš brend ispred konkurencije.
  • Kriteriji su razvijeni kako bi se osiguralo da ih 10% do 20% ekološki najprihvatljivijih proizvoda koji su trenutno na tržištu mogu zadovoljiti. Za većinu grupa proizvoda dani su korisnički priručnici kako bi vam pomogli u procesu prijave.
  • Posebni popusti za mala i srednja poduzeća, mikro poduzeća i prijavitelje iz gospodarstava u razvoju olakšavaju usklađenost.
  • Proces prijave pojašnjen je korak po korak što čini vašu prijavu jednostavnijom. Postupak dodjele EU Ecolabel je propisan Uredbom (EZ) br. 66/2010 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. studenoga 2009. o znaku za okoliš EU-a i Pravilnikom o znaku zaštite okoliša Europske unije – EU Ecolabel (Narodne novine, broj 116/2016).

Više informacija i detalje o postupku prijave možete pročitati ovdje i na stranicama Europske komisije.

PODIJELI: