NetZeroCities – Misija EU za klimatski neutralne i pametne gradove

NetZeroCities - Misija EU za klimatski neutralne i pametne gradove

Projekt NetZeroCities započeo je ovog listopada kao dio programa Horizon 2020 za istraživanje i inovacije kao potporu EU Green deal-u.  NetZeroCities inicijativa podržava europske gradove da drastično smanje emisije stakleničkih plinova kroz klimatske akcije kako bi se postigla „klimatska neutralnost“, jedan od najvećih izazova s ​​kojima se naša društva danas suočavaju. Projekt će podržati  30 pilot gradova kako bi se ubrzalo učenje o tome kako postići klimatsku neutralnost na gradskoj razini, među kojima je i Zagreb.

Europa se obvezala voditi klimatske akcije i postavila je ambiciozne ciljeve i direktive za postizanje te obveze. Programi za istraživanje i inovacije Horizon 2020 i Horizon Europe, Europski zeleni dogovor i druge politike i direktive Europske unije potiču europske države članice prema smanjenju emisija CO2 za 55% do 2030. i klimatskoj neutralnosti do 2050. Klimatska neutralnost  odnosi se na ideju postizanja neto nulte emisije stakleničkih plinova uravnotežujući te emisije, tako da su one jednake (ili manje od) emisija koje se uklanjaju prirodnom apsorpcijom planeta.

Gradovi su glavni pokretači promjena potrebnih za rješavanje klimatskih kriznih situacija i ova inicijativa će im pomoći da ubrzaju ostvarenje svojih ambicija i ciljeva. Inicijativa će podržati gradove u savladavanju prepreka kako bi poduzeli daljnje akcije u vezi s klimatskim promjenama, bilo da su izazovi strukturni, institucionalni ili kulturni. Postizanje ove razine učinka bit će veliki pothvat za svaki grad i zahtijevat će duboke i sustavne promjene. Državno vodstvo bit će ključno, a djelovanje industrije, građanskih organizacija, obrazovnih i istraživačkih institucija mora biti usklađeno u smislu politika, upravljanja i angažmana za potrebna kapitalna ulaganja.

NetZeroCities prepoznaje potrebu da gradovi razviju specifične strategije koje su prilagođene lokalnim i regionalnim kontekstima, te će ih podržati razvojem i promicanjem novih i postojećih alata, resursa i stručnosti u platformu one-stop shop koja će biti dostupna svima gradova putem internetskog portala.

Više na: https://netzerocities.eu/

PODIJELI: