Nova oznaka energetske učinkovitosti primjenjiva na žarulje i svjetiljke

Nastavno na nove oznake energetske učinkovitosti u EU koje su na snazi od 01. ožujka 2021. godine, a koje su zamijenile stare razrede A+, A++ ili A+++, s jednostavnijom ljestvicom od A do G za proizvode poput hladnjaka i zamrzivača, perilica posuđa, perilica rublja i televizore (i druge vanjske monitore), od 1. rujna 2021. navedene nove oznake primjenjivati će se i na žarulje i svjetiljke s fiksnim izvorima svjetlost.

Nova, jednostavnija ljestvica, daje mogućnost svrstavanja samo malog broja proizvoda u razred „A” sve kako bi se budući, energetski učinkovitiji proizvodi mogli razlikovati od trenutno dostupnih. Energetski najučinkovitiji proizvodi koji su trenutačno na tržištu sada će uglavnom biti svrstani u razred „B”, „C” ili „D”.

Prema istraživanju koje je provedeno na razini EU-a, čak 93% potrošača je prepoznalo oznaku A+, A++ ili A+++, dok je za 79% njih navedena oznaka imala odlučujuću ulogu prilikom kupnje energetski učinkovitijeg odnosno „zelenijeg“ proizvoda. Kako bi se potrošačima i kupcima i nadalje omogućilo što jednostavnije utvrđivanje koji su proizvodi trenutno energetski najučinkovitiji,

Europska unija je financirala razvoj alata za provjeru učinkovitosti uređaja kojem se pristupa preko poveznice https://tool.label2020.eu/hr .

Obzirom da nove oznake sadržavaju QR poveznicu za bazu podataka na razini EU-a, mrežna aplikacija „Provjera učinkovitosti uređaja“ omogućava putem skeniranja QR koda navedenog na energetskoj oznaci proizvoda pristup informacijama o proizvodu, a koje se nalaze u bazi podataka Europske unije. Informacijama je također moguće pristupiti i unosom broja modela proizvoda.

PODIJELI: