Novi kriteriji EU Ecolabel za kozmetičke proizvode i proizvode za njegu životinja

22. listopada 2021. Europska komisija usvojiti će nove kriterije EU za ekološke oznake za kozmetičke proizvode, te za proizvode za njegu životinja.

Proizvodi za njegu životinja nova su grupa proizvoda s oznakom EU Ecolabel uključujući proizvode za ispiranje, poput sapuna, šampona i pripravaka za tuširanje.

Dosadašnji opseg grupe kozmetičkih proizvoda proširen je, te će sada biti moguće dodijeliti oznaku EU Ecolabel svim kozmetičkim proizvodima.

Pozivamo vas na sudjelovanje webinaru 27. listopada 2021.: „Novi kriteriji EU Ecolabel za kozmetičke proizvode i proizvode za njegu životinja – mobiliziranje industrije i osnaživanje potrošača u zelenoj tranziciji“, u organizaciji Europske komisije kako bi predstavila nove kriterije kao i postupak o tome kako se prijaviti za eko oznaku EU.

Za prijavu na webinar potrebno je poslati e-mail na JRC-B5-COSMETICS@ec.europa.eu

EU Ecolabel službena je oznaka Europske unije za izvrsnost u zaštiti okoliša. Dodjeljuje se za više od 83 000 održivo dizajniranih proizvoda dostupnih na tržištu EU-a, potičući inovacije i doprinoseći cilju EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine te čistom i kružnom gospodarstvu s ambicijom zagađenja okoliša bez toksičnih tvari.

EU Ecolabel povezuje građane i proizvođače s općim političkim prioritetima EU Green Deal, akcijskog plana za kružno gospodarstvo i nove agende za potrošače.

Putem ekološkog znaka EU-a, industrija može potrošačima ponuditi ekološki prihvatljivu alternativu konvencionalnoj kozmetici i pomoći im da smanje svakodnevni utjecaj na okoliš.

Strogi kriteriji, usredotočeni na glavne utjecaje na okoliš tijekom životnog ciklusa proizvoda, zapravo osiguravaju da su kozmetički proizvodi EU s znakom za okoliš među najboljima na tržištu u smislu ekoloških učinaka. Pokazuju nisku toksičnost za vodene organizme, ograničenu uporabu opasnih tvari, smanjenu ambalažu koja se lako reciklira, pogoduju obnovljivim sastojcima održivog podrijetla i imaju dobre performanse.

Cijeli tekst kriterija uskoro će biti dostupan na web stranici EU Ecolabel https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/index_en.htm

PODIJELI: