Smanjite svoj utjecaj na okoliš kupnjom proizvoda sa znakom za okoliš EU-a!

Eko-oznaka Europske unije – EU Ecolabel označuje proizvode i usluge koje imaju manji utjecaj na okoliš tijekom životnog vijeka, u odnosu na slične ili iste proizvode i usluge iz iste skupine proizvoda. Ova oznaka jamči da su zadovoljeni visoki standardi zaštite okoliša što je važna informacija za potrošače. Samo najbolji proizvodi i usluge na tržištu EU-a mogu dobiti ovaj znak (osim za medicinske proizvode ili opremu te za hranu i piće).

Potrošači prepoznaju proizvode koji nose znak zaštite okoliša EU Ecolabel jer „dobro za okoliš, dobro je i za mene“.

Broj proizvoda i licenci na razini EU-a sa znakom EU Ecolabel stalno raste prema brojkama iz ožujka 2021. U odnosu na rujan 2020. godine, došlo je do 8% povećanja ukupnog broja dodijeljenih licenci i do 3% povećanja ukupnog broja certificiranih proizvoda. Najveće ukupno povećanje se odnosi na proizvode iz skupine upijajući papir i proizvode od upijajućeg papira te na proizvode iz skupine boje i lakovi za unutarnju i vanjsku upotrebu. Ove dvije skupine proizvoda i dalje imaju najveći ukupni broj licenciranih proizvoda.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao nadležno tijelo za Hrvatsku bilježi također povećan interes hrvatskog gospodarstva za ovim znakom te je znak EU Ecolabel dodijeljen za 12 proizvoda iz skupine upijajući papir i proizvodi od upijajućeg papira hrvatskih dobavljača.

Skupine proizvoda s najvećim relativnim povećanjem broja licenciranih proizvoda od posljednjeg izvještajnog razdoblja na razini EU-a su upijajući higijenski proizvodi (+50%), usluge čišćenja unutarnjih prostorija (+37%), maziva (+31%) i deterdženti za rublje (+26% ).

Unatoč velikim gubicima u sektoru zbog pandemije COVID -a, skupina turističkih smještajnih usluga bilježi kontinuirani porast sa 26 dodatnih usluga od rujna 2020. (ukupno 55 dodatnih licenci od ožujka 2020.). Sve u svemu, ova skupina proizvoda ima najveći broj licenci na razini EU-a (418 licenci).

Važnost energetske učinkovitosti i smanjenja utjecaja na okoliš prepoznati su i u turizmu u Hrvatskoj. Terme Sveti Martin su u lipnju 2021. godine postale prvi hotel koji nose znak EU Ecolabel u Hrvatskoj, dok 6 kamp resorta iz grupe Valamar Riviera d.d., Poreč također nose oznaku EU Ecolabel.

U nacionalnom registru proizvoda i usluga koji nose znak EU Ecolabel nalazi se popis od 34 proizvoda i 7 usluga turističkog smještaja. Potrebno je naglasiti kako je samo od srpnja 2020. i tijekom 2021. godine 24 proizvoda i 1 usluga turističkog smještaja dobilo oznaku EU Ecolabel!

Ovi podaci pokazuju kako je u Hrvatskoj prepoznat trend kao u ostalim državama EU, te se očekuje kontinuirani rast licenci za ovaj znak.

Broj proizvoda po skupinama prema podacima nacionalnog registra EU Ecolabel oznaka od rujna 2020.:

  • Upijajući papir i proizvodi od upijajućeg papira: 12 proizvoda
  • Turistički smještaj: 1 usluga turističkog smještaja (hotel)
  • Sredstva za čišćenje čvrstih površina: 7 proizvoda
  • Deterdženti za ručno pranje posuđa: 1 proizvod
  • Kozmetički proizvodi koji se ispiru: 4 proizvoda

Nacionalni registar proizvoda i usluga sa oznakom EU Ecolabel nalazi se na poveznici: https://mingor.gov.hr/UserDocsImages/Istaknute%20teme/mingor_eu_ecolabel_registar_8_21.pdf.

Više o ovoj temi možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/facts-and-figures.html, kao i na EU Ecolabel facebook stranici: https://www.facebook.com/EU-Ecolabel-Hrvatska-917984185032743.

 

PODIJELI: