Što će nova platforma Elektroničkog oglasnika javne nabave donijeti u zelenu javnu nabavu?

Krajem rujna predstavljena je nova IT platforma Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske (EOJN RH).

Ova nova platforma, koja je omogućena sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, donosi ogromnu investiciju vrijednu 1.458.192,32 eura s PDV-om. Njezin krajnji cilj je znatno smanjiti radno opterećenje osoblja koje je uključeno u procese javne nabave putem reinženjeringa i digitalizacije poslovnih procesa, dok istodobno pruža olakšanje poslovnom okruženju gospodarskim subjektima koji su zainteresirani za sudjelovanje u postupcima javne nabave.

Kao i do sada, i nova EOJN platforma podržavati će rad u postupcima javne nabave tijelima javne uprave, lokalnoj i regionalnoj samoupravi, javnim poduzećima i gospodarskim subjektima, uključujući mikro, male i srednje poduzetnike.

Nositelj provedbe ove investicije je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a provedbeni partner su Narodne novine d.d.

Iako u inicijalnoj fazi tzv. “Pilot projekta”, koji kreće 28. rujna 2023. godine, sudjeluje samo 5 naručitelja: Središnji državni ured za središnju javnu nabavu, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Rijeka, KBC Sestre milosrdnice, Hrvatska elektroprivreda d.d., od 1.1.2024. godine svi ostali naručitelji biti će obvezni koristiti isključivo novu EOJN platformu za procese koji se vežu uz javnu nabavu – poput izrade i objave planova nabava, objave postupaka i provedbe procesa otvaranja te pregleda i ocjene ponuda. Naravno, i  svi zainteresirani gospodarski subjekti koji žele sudjelovati u postupcima javne nabave morati će se koristiti novom platformom.  Ranije korišteni EOJN RH bit će i dalje dostupan dok se ne završe svi ugovori (ili tromjesečna evidencija), što znači da će u određenom periodu istovremeno funkcionirati dvije IT platforme.

U odnosu na zelenu javnu nabavu, očekuju se bolje i detaljnije praćenje korištenih zelenih kriterija u odnosu na dosadašnje određivanje je li nabava sadržavala zelene kriterije ili ne.

S ovim inovativnim koracima, Republika Hrvatska pokazuje svoju predanost modernizaciji javnih nabavnih procesa i poticanju poslovne učinkovitosti za sve sudionike. Nova IT platforma predstavlja ključni korak prema digitalnoj transformaciji i postizanju transparentnosti u javnoj nabavi.

Više o ovoje temi možete pročitati na: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske – Predstavljena nova platforma Elektroničkog oglasnika javne nabave RH (gov.hr)

PODIJELI: