BELT (Boost Energy Label Take up)

Od 1992. godine EU sustav energetskih oznaka pomaže u procjeni učinkovitosti proizvoda. Energetske oznake prikazuju razine potrošnje energije i na taj način olakšavaju krajnjim potrošačima u potrazi za energetski učinkovitim proizvodima.

Nastavno na tehnološke promjene i s time povezane potrošačke navike tijekom godina, sustav EU energetskih oznaka se promijenio nekoliko puta te je i trenutno u procesu promjene. Trenutačni sustav, koji sadrži 10 oznaka klasa (Od A+++ do G) nije transparentan i s vremenom je postajao sve manje učinkovit. Zbog ovih razloga, od jeseni 2020. godine se počeo uvoditi novi, jednostavniji sustav oznaka. Od ožujka ove godine novi sustav oznaka mora biti vidljiv na perilicama rublja i posuđa, sušilicama rublja, hladnjacima i zamrzivačima te na elektroničkim displejima. Dodatno, od rujna će nove oznake morati biti vidljive i na svim proizvodima koji proizvode svjetlo. Novi sustav smanjuje broj oznaka sa 10 na 7. Najveća novost je što se ukidaju oznake A+, A++ i A+++, što znači da nove oznake moraju biti u rasponu između slova A-G. Čim se uskladi EU regulativa (kroz 2022. i 2023.), nove sustav oznaka bit će primjenjiv i za klima uređaje, usisavače, ventilatore i dr.

Valja naglasiti da nove oznake neće u potpunosti biti izjednačene sa starim oznakama, pa će tako npr. stara oznaka A+++ kod nekih proizvoda sada biti klasa B ili C, ovisno o vrsti proizvoda, obzirom na činjenicu da su se u međuvremenu pooštrili kriteriji ocjenjivanja. Dodatna promjena ogleda se i u obvezi postavljanja QR koda na proizvod, očitovanjem kojega kupac može jasno vidjeti sve potrebne informacije o energetskoj oznaci.

Sve promidžbene aktivnosti kojima se javnosti prikazuju svi benefiti novog sustava odvijaju se unutar novo osmišljenog projekta BELT (Boost Energy Label Take up).

Zaključno, novi sustav označivanja pomoći će prije svega potrošačima da bolje razumiju nivo energetske potrošnje proizvoda i, posljedično, omogući krajnjem kupcu da lakše odabere energetski učinkovitiji proizvod, a što će dovesti do smanjenja potrošnje energije unutar svakog kućanstva, a onda, konačno, i na razini cijele Europske unije.

PODIJELI: