Gdje na zeleni odmor u Hrvatskoj?

EU Ecolabel mjerila za turizam

U današnje vrijeme kada je ekološka osviještenost od sve većeg značaja oznaka EU Ecolabel je pravi putokaz za odabir. EU Ecolabel oznaka se dodjeljuje samo najkvalitetnijim proizvodima i uslugama s visokim standardom. Ova oznaka se dodjeljuje i pružateljima usluga turističkog smještaja. Jednako su udobni kao tradicionalni smještaj, no troše manje energije i vode te proizvode manje otpada, uključujući i otpad od hrane.

Za stjecanje znaka EU Ecolabel u turizmu potrebno je udovoljiti strogim mjerilima, a sam znak jamči:

  • Optimizirano upravljanje okolišem,
  • Smanjenu potrošnju energije i emisija CO2 zahvaljujući uštedama energije,
  • Upotrebu učinkovitih uređaja i obnovljivih izvora energije,
  • Smanjenu potrošnju vode,
  • Smanjenu upotrebu kemikalija i pesticida,
  • Smanjeno nastajanje otpada i optimizirano gospodarenje otpadom,
  • Smanjene emisije iz prometa,
  • Ograničeno rasipanje hrane.

Odaberite turistički smještaj koji nosi znak EU Ecolabel

Važnost energetske učinkovitosti i smanjenja utjecaja na okoliš prepoznati su i u Hrvatskom turizmu. Tako su Terme Sveti Martin u lipnju 2021. godine postale prvi hotel u Hrvatskoj koji nose znak EU Ecolabel, dok 6 kamp resorta iz grupe Valamar Riviera d.d., Poreč također nose oznaku EU Ecolabel. Ovime se Hrvatska smjestila na trenutno vrlo ekskluzivnu listu samo 6 zemalja članica EU koje imaju turistički smještaj sa EU Ecolabel oznakom.

Informacije o turističkom smještaju koji zadovoljava visoke standarde oznake Ecolabel u Europi dostupne su putem online kataloga http://ec.europa.eu/ecat/hotels-campsites/en

Dodijeljena oznaka je jamac da se radi o najboljima na tržištu u smislu ekološke učinkovitosti što je izuzetno važno i za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma. Ulaganje u tranziciju prema zelenom turizmu je prioritet ako želimo ispuniti zacrtane ciljeve zaštite okoliša i ostvariti klimatske ambicije kako su na primjer opisani u publikaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Učiniti turizam održivijim .

Detaljnije o mogućnosti dodjeljivanja oznake EU Ecolabel za turistički smještaj provjerite na: https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug/uprava-za-klimatske-aktivnosti-1879/eko-oznake/znak-zastite-okolisa-europske-unije-eu-ecolabel/1420

PODIJELI: