Hrana kao dio održivosti nabave

Intervju: Tomislav Kovačević, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera

Možete li nam ukratko reći koje su trenutne aktivnosti koje provodite:

Prije svega osnovna djelatnost nam je zaštita okoliša i prirode. Kako bismo istu uspješno obavljali moramo imati i drugu profitabilnu djelatnost a to je turizam, stoga je najveći izazov našeg rada usklađivanje jedne i druge djelatnosti u svrhu zaštite okoliša i prirode, a ujedno da svi naši posjetitelji budu zadovoljni i puni dojmova nakon posjete našem parku. Također bitno je spomenuti kako je NP velik 300 km2, a manje od 2% ukupne površine odnosi se na zonu posjetitelja znači da je 98% područja mjesto gdje posjetitelji ne dolaze. Opredijelili smo se dati svoj doprinos, obzirom svi posjetitelji koji dođu u NP i koji ostave svoj otisak u okolišu, da barem mi na našem području smanjimo taj otisak na okoliš. Svatko od nas ima mogućnost ublažiti odnosno smanjiti taj štetni okolišni otisak. Iz tog razloga smo odlučili u javnu nabavu što više uključiti lokalnu hranu.

Vezano upravo za hranu u Vašim Dokumentacijama o nabavi nailazimo kao kriterij ENP-a uvjete koji se odnose na onečišćenje zraka, odnosno čista vozila, zatim certifikati koji se odnose na poštene i fer trgovine. Na koji način još dodatno podržavate i motivirate korištenje lokalne trgovine odnosno proizvodnje?

Obzirom da su plitvičke šume proglašene kao četvrte šume u svijetu po apsorpciji CO2 i nazivamo ih hrvatskom Amazonom, zadatak nam je da utječemo na smanjenje CO2. Iz tog razloga propisujemo uvjete u javnoj nabavi koji se odnose na udaljenosti od našeg Nacionalnog parka jer imamo apsurde da pijemo sok od bobica iz Argentine, koje se prevoze u Kinu da bi se napravio taj sok, koji se potom prevozi u SAD gdje se plasira na tržište. Koliko negativnog otiska se na taj način ostavlja na našem planetu, odnosno koliko samo jedan sok može negativno utjecati na našu klimu! Mi dakle osim što stavljamo kriterije udaljenosti stavljamo i tipove vozila, odnosno dobavljači trebaju imati vozila koja ostavljaju što manji otisak na našu klimu. Koristimo dakle sve što je zakonski moguće kako bi naše poslovanje maksimalno pozitivno utjecalo na klimu. Također ono što je nama bitno je koliko je ukupno poslovanje potjecalo od hrvatskih inputa dakle koliko je zarade došlo i ostalo u RH.

Koje aktivnosti poduzimate kako bi smanjili otpad od hrane, možete li nam dati neke primjere?

Hotel Jezero u sklopu NP Plitvička jezera uz Hotel Esplanadu bio je u pilot projektu obuke za  smanjenje otpada od hrane. Nezamislivo je koliku količinu otpada jedan hotel može proizvesti, odnosno koliko se isti može smanjiti nakon što osoblje hotela prođe obuku. Kod pripreme je potrebno odvajati ono što možda ne mora biti otpad. U nabavi bi trebalo voditi računa o poželjnim pakiranjima hrane za hotele kako bi se na taj način smanjila količina ambalaže u kojoj hrana dolazi. Također želim spomenuti kako recimo kod nabave namještaja tražimo od gospodarskih subjekata dokaz da je posađena veća količina drveta od onog što je upotrijebljeno za izradu tog namještaja.

Da li se u poslovanju povezujete s nekim oznakama iz vaše regije?

Da, u kontekstu regionalnog razvoja Like, razvili smo regionalnu oznaku prvenstveno za hranu, suvenire i pića – “Lika quality”, gdje su osnovne karakteristike da sirovina mora biti iz Like i da gospodarski subjekt koji se bavi tim poslovanjem također mora biti registriran na području Like, te da se mora i proizvoditi na području Like. Trenutno ima oko 160 proizvoda koje proizvodi oko 70 proizvođača s područja Like te se pokazalo da je to dobra potvrda razvoju i motiviranju lokalnih proizvođača za plasmanom svojih proizvoda odnosno usluga. Kroz taj sustav poručujemo i radimo s ciljem da ostavljamo što manji negativni otisak na okoliš.

Istaknuli ste da želite postati 100% zeleni park. Što vas čeka u budućnosti:

Tako je, osim što ćemo nabaviti nova ekološka vozila i brodove, te idemo u rekonstrukciju restorana i hotela planiramo urediti i novi multimedijski centar koji će biti izuzetno interesantan posjetiteljima. Također promijeniti ćemo i sustav grijanja u svim objektima. Trenutačno nas čeka zamjena vlakića koje bi zamijenili elektro prometom međutim zbog uspona trenutno to nije moguće pa tražimo alternativne mogućnosti. Osim toga, izmjestili bi ulaz, unaprijediti ćemo kategorizaciju hotela na 5 zvjezdica i želimo još više umanjiti naš negativni otisak na okoliš.

PODIJELI: