Inovativna rješenja za problem emisija kod građevinskih radova

Početkom prosinca, organiziran je događaj koji se je temeljio na tržišnom dijalogu za javne naručitelje diljem Europe u okviru Inicijative Europske komisije Veliki kupci za klimu i okoliš (https://bigbuyers.eu/). Fokus događaja su bila inovativna rješenja koja mogu pomoći pri rješavanju problema emisija kod građevinskih radova. Na događaju su uz javne nabavljače iz cijele Europe sudjelovali i predstavnici tržišta a koji se bave strojevima, energetikom te tehnologijama a koji su svim sudionicima omogućili uvid u najnovije tehnike, preostale barijere i prikladne radnje za ubrzanje prijelaza na građevinske radove bez emisija.

Glavni zaključci:

  • Tržišni dijalog je ključan za utvrđivanje odgovarajućih postupaka nabave i njegovanje odnosa povjerenja i suradnje između sudionika iz privatnog i javnog sektora. Na međunarodnoj razini radi se o otkrivanju trendova, prilika ili prepreka, stvaranju partnerstava i kretanju prema usklađenom regulatornom i političkom okviru. Na regionalnoj razini, kupci angažiraju lokalne dobavljače kako bi prikupili podatke i osigurali da kriteriji i proces nabave koji planiraju koristiti imaju odgovarajući cilj i svrhu.
  • Ono što tržište želi od javnih kupaca je predvidljivost, korištenje strateške nabave za poticanje i nagrađivanje inovacija (kroz korištenje kriterija kvalitete i okoliša, na primjer), te jasna predanost vremenskom okviru koji je priopćen mnogo unaprijed. Što je pristup među kupcima usklađeniji, to bolje. To može dati tržišnim sudionicima samopouzdanje da ulažu u održivije proizvode i metode gradnje, kako bi rješenja prije doveli do razmjera.
  • Agregiranjem potražnje među kupcima sa značajnom kupovnom moći i informiranjem tržišta, serijska proizvodnja (i iskustvo izvođača) rješenja bez emisija može se ubrzati čime se očekuje i pad cijena.
  • Rješavanje emisija iz građevinskih radova vrlo je u skladu s višestrukim ciljevima politike javnih tijela i prioritetima građevinske industrije. Osim smanjenja emisija ugljika, prednosti uključuju poboljšano zdravlje radnika i sigurnije uvjete na gradilištu, bolju kvalitetu lokalnog zraka i potencijalno povećanje učinkovitosti uz smanjenje buke.
  • Tehnologija je razvijenija više nego od očekivanog; zapravo, nekoliko gradilišta bez emisija već je izvedeno! Ono što je sada potrebno jest proširenje ovog pristupa diljem Europe, što će zahtijevati dijaloge s više dionika, duh suradnje i predanost dekarbonizaciji kako javnih tako i privatnih aktera.

Više o ovoj temi pročitajte na: https://sustainable-procurement.org//news?c=search&uid=6wFcbqev (isto i na https://bigbuyers.eu/news/newsbit-october-2021-1-1-1)

PODIJELI: